Samisk kultur på timeplanen

Vg2 barne- og ungdomsarbeiderelevene har lært om - og formidlet samisk kultur.

Torsdag 8. februar hadde elevene besøk av Susanne Vallesæter fra Urhjertet. 

Klasserom pyntet med samiske gjenstander. Fire elever hører på en kvinne som viser frem gjenstander. - Klikk for stort bildeSusanne Vallesæter sammen med 2BUA-elever Lene-Maria Larsen

Formidler av samisk kultur

Susanne har hatt tilknytning til samiske miljøer i Troms og Finnmark i over 20 år.  Urhjertet jobber med kunnskapsformidling om samiske kulturtradisjoner og identitet. De har fokus på det samiske folket og deres kulturtradisjoner, både med historisk - og nåtidsperspektiv.

Joik, eventyr og samiske mattradisjoner

Susanne underviste elevene i hvordan de kan jobbe med formidling av den samiske kulturen i barnehagen. Elevene fikk være med å pynte praksisrommet med blant annet samiske håndverk, dukker, flagg og kofter. I tillegg lærte elevene joik, de fikk høre eventyr om huldra, og om ulike tradisjoner fra den samiske kulturen. 

De fikk også en smakebit av tørrfisk og tørket reinsdyrkjøtt, samt rød saft som brukes til både hverdag og fest. Elevene viste stor interesse og engasjement og syntes dette var en fin og lærerik dag.

Elever sitter på reinsdyrskinn i klasserom - Klikk for stort bildeUndervisningen foregikk i praksisrommet til 2BUA Lene-Maria Larsen
To elever ute i snøen - Klikk for stort bildeMaja og Thea Silje Steen

Elever som formidlere

Den siste fredagen før vinterferien inviterte 2BUA- elevene med seg elevene fra HTA i lavvoen på skistadion. Der videreformidlet elevene det de lærte av Susanne. Med blant annet aktivitetsløype med poster om ulike samiske tradisjoner og kultur, eventyr om huldra, joik og servering av saft. På slutten av dagen fikk HTA-elevene et armbånd med farger som i det samiske flagget. 

Tre elever griller pølser i lavvo - Klikk for stort bildeMaja, Thea og Kaja Silje Steen
En elev skal kaste lasso - Klikk for stort bildeAktivitetsløype med lassokasting som en av postene Lene-Maria Larsen
Elev ute i snøen viser frem plansje - Klikk for stort bildeOle Martin formidler Silje Steen
Tre elever i lavvo - Klikk for stort bildeIngrid forteller, Malin og Kaja følger interessert med Silje Steen

 Les mer om Urhjertet

Tekst: Lene-Maria Larsen