En annerledes historietime

Den kulturelle skolesekken har besøkt oss med en fortellerforestilling om Magnus Lagabøte.

I år er det 750 år siden Norge fikk sin første landslov. Dette markeres i forestillingen Det var en gang en konge.

Skuespiller står foran i auditorium - Klikk for stort bildeTorgrim Mellum Stene Hege Flati Grythe
Bilde av oppslått bok med lovtekst fra1274 - Klikk for stort bildeLandsloven i kopi Hege Flati Grythe

Kongen som ikke skulle bli konge

Gjennom 45 minutter ga fortellerkunstner Torgrim Mellum Stene påbyggelevene et innblikk i Magnus Lagabøtes liv fra han var barn til han døde. Det var aldri meningen at Magnus skulle bli konge, men da broren og nevøen døde, ble det allikevel han som måtte overta tronen. Magnus var ingen krigerkonge slik som faren kong Håkon Håkonsson. Han var en ordets mann og kjent for sine mange gode taler. 

Magnus var mye syk gjennom livet. Han ble behandlet av fransiskanerne, og nettopp tiden med dem påvirket hans syn på fattige, noe som kom til uttrykk i den nye loven. Noe annet man mener inspirerte Magnus, var at han gjennom sin søsters giftermål i Castilla i Spania fikk et innblikk den nye landsloven de hadde vedtatt der i 1265.

Lov som varte i over 400 år

I 1274 var Norges første riksdekkende lov et faktum. Inntil da hadde vi hatt fire landskapslover (Frostatingsloven, Gulatingsloven, Eidsivatingsloven og Borgartingsloven). Landsloven styrket rettighetene til fattige, kvinner og barn, og den skulle gjelde helt frem til 1687 da Norge fikk et nytt lovverk.

Tusen takk til Torgrim Mellum Stene for en engasjerende og annerledes historietime. 

Les mer om produksjonen hos DKS Innlandet.